Лъчелечението може да се приложи при  множество солидни тумори -

...
Лъчелечението може да се приложи при  множество солидни тумори -
Коментари Харесай

Д-р Диляна Паламудова от Национална онкологична болница „Дева Мария“: Лъчетерапията все още е непозната за повечето хора

Лъчелечението може да се приложи при  голям брой солидни тумори - карциноми на глава и шия, млечната жлеза, бял дроб, гинекологични тумори, карциноми на храносмилателния тракт

Д-р Деляна Паламудова е завъшила Медицински университет- Варна през 2013 година Придобива своята компетентност в Клиника по лъчелечение, УМБАЛ „ Света Марина “, Варна. От 2017 до 2023 година е помощник към Медицински уноверситет „ Проф. доктор Параскев Стоянов “. От месец октомври 2023 година е част от екипа на Национална онкологична болница „ Дева Мария “ в Бургас.

- Д-р Паламудова, Вие сте част от екипа на отделението по лъчелечение в Национална онкологична болница „ Дева Мария “ в Бургас, което действа от началото на годината. Какво в действителност е лъчелечението?

- Какво е лъчелечение е казано още в самото название на метода- лекуване посредством лъчи или облъчване на тумора. Ефективността на това лекуване е доста огромна при заличаване на раковите кафези, а в същото време останалата част на тялото е изцяло предпазена. Лъчелечението може да бъде както независимо, по този начин и комбинирано с химиотерапия, предоперативно и следоперативно- всеки случай е строго самостоятелен.  Тази медицина е доста друга от това, с  което хората са привикнали. Затова и одобрявам за напълно естествено първоначално у пациентите да има неустановеност, нерешителност, терзание, даже боязън. Напълно разбирам тези емоции- постоянно виждам по какъв начин един пациент идва за процедура, която му е напълно нова и непозната и по какъв начин си потегля след процедурата, когато към този момент знае какво ще му бъде правено и че това е изцяло безвредно и безболезнено. Другото значимо нещо, което тормози пациентите, е дали могат да контактуват с околните си след лечението. Искам да им отговоря тук- несъмнено,  по никакъв метод не застрашавате вашите близки хора.

- При какви типове рак може да се употребява този способ?

- Лъчелечението може да се приложи при  голям брой солидни тумори - карциноми на глава и шия, млечната жлеза, бял дроб, гинекологични тумори, карциноми на храносмилателния тракт. Също може да е част от лекуването при злокачествени болести на кръвта- лимфоми  и левкемии. Но не си мислете, че лъчетерапията е единствено за онкологични случаи. С лъчелечение могат да се лекуват и доброкачествени болести като менингиоми, хипофизарни аденоми, шваноми, тумори на каротидните телца, акустични невриноми, като индикация за лъчелечение в такива случаи е непосредствена  непосредственост до здрави тъкани и органи и тъкани, непозволяващи хирургично лекуване. Лъчелечението може да бъде употребявано и за управление на признаци като болежка и кървене, при избрани болести.

- Терапията е характерна и евентуално пациентите имат доста въпроси...

- Всъщност, едно от главните неща, които пациентът желае, е да бъде изслушан. Да бъде свестен, да му се обясни обстановката на наличен за него език, без терминология. Да му бъде отговорено на въпросите. А главното е, че тези въпроси не идват незабавно, тъй като материята е доста непозната. Дори и да са имали непосредствен, минал лъчелечение, то лечението постоянно е самостоятелна. Затова още по време на консултацията, откакто му обясня всичко, което следва да бъде направено за неговата диагноза, аз му споделям и че знам, че ще запомни едвам 30% от цялата информация- хората идват обезпокоени и това е нещо изцяло естествено. Затова сме подготвени да отговаряме на въпросите им когато се появят в течение на лекуването. След това идва спокойствието, че всичко ще е наред. Нашият екип поддържа връзка с пациентите си и при всяко посещаване си приказваме с тях, както и сме налични през другото време.

- Да поговорим за Вас. Как избрахте да се занимавате с лъчелечение?

- Взаимно се намерихме със специалността. Донакъде инцидентно, ненапълно предопределено. Имах голям интерес към разчитането на облици, даже обмислях специализация по образна диагностика, само че имах и интерс към онкологичните болести. В някакъв миг, обаче, научих за конкурс за  лекари по Лъчелечение, а там главно се работи с образни проучвания... изследвах, питах познати, които се занимават с това... И по този начин се избрахме взаимно със специалността. Днес мога да кажа, че безпределно обичам работата и пациентите си и се пробвам да им дам най-доброто- и като лекуване, и като отношение.

- Специалността е тежка и виновна, по какъв начин успявате да релаксирате след работния ден?

- Дойдох в Бургас от Варна по покана на Национална онкологична болница „ Дева Мария “, само че фамилията ми към момента е във Варна. Затова самоуверено мога да кажа, че най-голямото презареждане е когато извозвам време с тях - използваме всяка свободна минута, с цел да сме дружно. Обичаме да се разхождаме измежду природата, да гледаме филми - занимания, които са както обичани на мен и брачният партньор ми, по този начин и подобаващи за шестгодишното ми детенце. Трудно е когато фамилията е разграничено, само че виждам доста смисъл в това, което върша тук за пациентите. Спокойствието, с което идват за осъществяване на лекуване, отношението им към нас като екип, благодарността в очите им, чувството, че си бил потребен на още един човек по пътя му към здравето- това е тласък за всеки доктор.

Отделението по лъчелечение в национална онкологична болница „ Дева Мария “ – Бургас работи с направление по НЗОК. Консултациите със експертите по лъчелечение са изцяло безвъзмездни, след опазване на час на тел. 056 89 62 62 или онлайн на кабинет Лъчелечение.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР